Κανόνες ΦΑΤΟ (κόψε-κόψε)
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να χάσεις όλα τα πιόνια σου. Νικητής είναι εκείνος ο παίχτης που δεν του έμεινε κανένα πιόνι για να παίξει.
Ισχύουν όλοι οι κανονισμοί των κινήσεων των κομματιών, το ροκέ, η προαγωγή στο τελευταίο τετράγωνο, η πρώτη κίνηση στο πιονάκι, το αν πασσάν (en passant) κλπ. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Βασιλιάς κόβεται (τρώγεται) από τον αντίπαλο οποιαδήποτε στιγμή και η παρτίδα παρόλο αυτά συνεχίζεται κανονικά.
Ο αντίπαλος είναι υποχρεωμένος να κόψει κάθε κομμάτι σου που απειλείται, αρκεί να του το υποδείξεις με λέγοντας τη φράση "ΦΑΤΟ". Αν δεν κόψει ο αντίπαλος κάποιο κομμάτι σου και κάνει διαφορετική κίνηση, πρέπει να επιμείνεις με τη φράση «ΦΑΤΟ» και να ακυρώσει την προηγούμενη κίνησή του. Αν δεν κοπεί κομμάτι και δεν το είδε κανείς από τους παίχτες, δηλαδή ο αντίπαλος δεν κόψει κομμάτι που πέφτει, κάνει άλλη κίνηση και εσύ με τη σειρά σου δεν το είδες και παίζεις κάτι άλλο, (χωρίς φυσικά να του υποδείξεις το κομμάτι που πέφτει), η παρτίδα συνεχίζεται κανονικά και δεν γυρίζουν πίσω κινήσεις.
Σε περίπτωση που ήρθε η σειρά ενός παίχτη για να παίξει, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα για οποιαδήποτε κανονική κίνηση (π.χ. έμεινε μόνο με ένα πιονάκι, αλλά αυτό είναι μπλοκαρισμένο), τότε το παιχνίδι λήγει ισόπαλο (ΠΑΤ).
Ισόπαλη επίσης κηρύσσεται άμεσα η παρτίδα στην οποία οι δύο παίχτες μένουν να έχουν από ένα αξιωματικό σε διαφορετικού χρώματος τετράγωνο. Τέλος ισόπαλη είναι η παρτίδα στην οποία σε περισσότερες από δέκα (10) κινήσεις δεν κόβεται κανένα κομμάτι (π.χ. οι δύο παίχτες παίζουν έχοντας μόνο από ένα άλογο ή από ένα αξιωματικό σε ίδιου χρώματος τετράγωνο).
Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα κομμάτια που κόβονται, ο αντίπαλος επιλέγει να κόψει όποιο θέλει ο ίδιος (δεν μπορείς να του υποδείξεις ποιο κομμάτι θα κόψει).